Studiomonitorer vs Högtalare – Vad är Skillnaden?

pexels pixabay 164938

Studiomonitorer spelar en stor roll i inspelnings-, mixnings- och masteringsprocessen. Från sovrumsstudior till anläggningar i världsklass, du kommer garanterat att se bildskärmar i en eller annan form. Så vad är det som skiljer dem från deras hemljudmotsvarigheter?

Studiomonitorer ser ofta bedrägligt lika ut som hemmabio och hi-fi-högtalare. Men låt dig inte luras av deras likhet – studiomonitorer är byggda för att bete sig annorlunda.

Om vi ​​skulle kunna sammanfatta det i de enklaste lekmannatermer, är hi-fi-högtalare menade att låta bra med vilket ljud som helst och i vilket utrymme som helst, medan studiomonitorer är menade att låta dåligt (i brist på ett bättre ord). Detta beror på att de är designade för kritiskt lyssnande – du vill kunna plocka fram ljudfel så att du kan fixa dem. Oroa dig inte – i den här artikeln kommer vi att gräva lite djupare.

Studiomonitorer och vanliga högtalare: de tekniska skillnaderna

Även om båda kategorierna har gemensam grund i många fall, hittar du i allmänhet några skillnader över hela linjen. Här är ett urval av de viktigaste tekniska skillnaderna:

Aktiv/passiv – studiomonitorer tenderar att vara aktiva, dvs de har inbyggda effektförstärkare. Hi-fi och andra högtalare för hemmet är i allmänhet passiva och får ström från en dedikerad fristående förstärkare.

Individuella effektförstärkare – med aktiva högtalare, särskilt studiomonitorer, tenderar du att ha flera effektförstärkare i en enhet. Detta innebär att bas- (bas), mellanregister och diskantkoner (diskant) drivs individuellt, vilket ger ett mer exakt ljud.

Crossovers – en förlängning av föregående punkt, en crossover delar upp frekvenser för att säkerställa att de går till rätt drivrutin (högtalare). Detta ger återigen klarhet och precision, så att du kan höra varje detalj över hela EQ-området.

Ljud – lite täckt av punkterna ovan, men studiomonitorer är designade för att ha ett platt, exakt ljud för användning i närområdet. Detta innebär att de inte framhäver någon frekvens, vilket ger dig det mest exakta intrycket av din mix så att du enkelt kan plocka fram brister.

Vad är skillnaden mellan aktiva och passiva högtalare?

Vi kanske säger det uppenbara, men:

  • Aktiv betyder att den är driven
  • Passiv betyder att den kräver extern ström
  • När det gäller studiomonitorer är de flesta aktiva. Du kan se detta på nätanslutningarna som de har på baksidan. Passiva högtalare tenderar att acceptera ström via sina ljudingångsanslutningar. Dessa kommer vanligtvis direkt från en central förstärkare; samma princip gäller för gitarrhuvuden och skåp.

Vad betyder närfält?

Du kommer ofta att höra eller se termen nearfield med hänvisning till studiomonitorer.

I enklaste termer betyder närfält nära användaren/lyssnaren. Med nära menar vi några meter bort, vilket ger dig ett tydligt, omedelbart ljud. Detta hindrar dig från att höra naturliga efterklang, så att du får ett exakt intryck på förhand av din mix.

Vad är motsatsen till närfält? Bra fråga. Du kommer också att se mittfältet och fjärrfältet, som mer eller mindre betyder vad du tror att de skulle betyda. Mittfält betyder i allmänhet några meter bort, medan fjärrfält är icke-riktat, som syftar till att fylla ett rum.

Vanliga hi-fi-högtalare kan betraktas som fjärran, eftersom de är designade för att låta bra i alla rum och från alla håll (inom rimliga gränser).

Så kan du använda vanliga högtalare som studiomonitorer?

Det är generellt sett fördelaktigt att använda studiomonitorer om du spelar in, mixar eller masterar. Som tidigare nämnt får du helt enkelt ett mer exakt ljud. Om du använder vanliga högtalare kan du missa vissa detaljer i ljudet som kan leda till en obalanserad mix.

Med det sagt kommer du ibland att upptäcka hemmahögtalare i studiouppsättningar. De ökända Yamaha NS10-högtalarna (nedan) släpptes på 70-talet till hemmaljudmarknaden.

De gick inte bra, utan fick istället en kultföljd bland producenter och ingenjörer. Den gynnades för sin förmåga att få fram inkonsekvenser och ljudliga fläckar, en ovärderlig egenskap i blandningsprocessen. Den används fortfarande än i dag, och Yamaha har släppt flera liknande iterationer enbart avsedda för studioanvändning.

Kan du använda studiomonitorer för hem/hifi-användning?

Om du vänder frågan på huvudet är svaret inte så olika. Studiomonitorer, särskilt närfält, är designade för att låta bra från ett specifikt avstånd och perspektiv. Om du rör dig framför en studiomonitor kommer du att märka att ljudet kommer att förändras en hel del.

Detta är i allmänhet en oattraktiv egenskap för hemmalyssning. Chansen är stor att du kommer att flytta runt i rummet där du har musik, så du vill att det ska låta ganska bra oavsett var du är. Återigen, avslappnad lyssning på studiomonitorer är inte dåligt på något sätt – det är bara annorlunda än vad du kan förvänta dig.

Studiomonitorer vs studiohörlurar

Studiohörlurar är en förlängning av studiomonitorkonceptet. Vad vi menar med detta är att de erbjuder en platt, exakt respons som ger dig ett korrekt intryck av din mix. Återigen, i förlängningen kommer vanliga hörlurar inte att ge dig samma opartiska svar, så det är bäst att inte blanda med dem.

Studiomonitorer i ett ögonkast

Studiomonitorer är högtalare av professionell kvalitet som människor använder när de behöver en mer exakt ljudåtergivning. Dessa är högtalare i höljen, som ofta används för inspelningsstudior, filmskapande och andra ljudproduktioner.

När du lyssnar på musik är kvaliteten du hör subjektivt för ditt intryck. Om det låter rätt för dig spelar det ingen roll om resultatet du får är den kvalitet som artisterna tänkt sig. Faktum är att även billiga högtalare kan låta bra, så länge de har rätt konfiguration för utgången. Det är vad vi kallar konsumentmentalitet.

Om du besöker en butik låter allt exceptionellt, även om det inte är vad artisten tänkt sig. Tillverkare använder ofta ljudfärgning för att göra ljud mer imponerande än det verkligen är, med avsikten att tilltala genomsnittliga konsumenter.

Studiomonitorer är motsatsen till vad högtalare av konsumentkvalitet gör. Den låter dig höra ljud så exakt som möjligt, oavsett hur bra eller dåligt det kan vara. Artister använder det ofta för ljudproduktion eftersom det låter dem höra exakt utan att fokusera på hur utmatningen låter.

Bortsett från detta är de flesta studiomonitorer aktiva. Den har en inbyggd förstärkare för att driva systemet och producera ljud oberoende av vilken källa som helst. Varje enhet i systemet har också sina effektförstärkare – bas, mellanregister, diskant och andra delar av ensemblen har en separat effektförstärkare. Genom att göra detta blir studiomonitorer mer exakta utan att vara beroende av samma strömkälla.

Fördelar med studiomonitorer

Studiomonitorer är högtalare av professionell kvalitet som människor använder för olika ljudproduktioner, men konsumenter kan också använda dessa för sitt ljudsystem för att dra fördel av följande:

Bra ljudkvalitet: När det kommer till ljudkvalitet är studiomonitorer de bästa. Det kommer att vara utmanande för högtalare av konsumentklass att slå det, särskilt med dess oberoende strömkällor. Om du vill ha de bäst ljudande högtalarna som producerar ljud så exakt som möjligt, kan du aldrig gå fel med att välja studiomonitorer.

Förlustfri utsignal: Utsignalen som vi hör från högtalare av konsumentkvalitet är ofta komprimerad. Konfigurationen är den som gör det möjligt för det att låta bättre. Studiomonitorer har oberoende strömkällor som gör att högtalaren kan producera högsta kvalitet utan komprimering.

Bättre bas: Basen låter renare, djupare och skarpare med studiomonitorer. En anledning till det är att den inte har effektbegränsningar som en vanlig högtalare har. Visst, det kommer att ta ganska lång tid att konfigurera det efter ditt rum, men du kan få den bästa basutgången från högtalare som aldrig är möjligt med vanliga högtalare.

Nackdelar med studiomonitorer

Trots överlägsen ljudkvalitet är det fortfarande inte det bästa alternativet för de flesta. Studiomonitorer är mer en nischad högtalare än för allmänt bruk. Här är några av nackdelarna som du kan få av att använda dem för ditt ljudsystem:

Volymkontroll är utmanande: Studiomonitorer har oberoende effektförstärkare, så det finns inget enkelt sätt för dig att kontrollera volymen. Du måste arbeta med varje enhet för att få den utdata du vill ha. Även om det inte är ett stort problem om du arbetar med att skapa innehåll, kan det vara skrämmande för konsumenter som bara vill ha den bästa kvaliteten utan mycket konfiguration.

Flera strömkällor: Att ställa in studiomonitorer blir mer utmanande när du börjar koppla in dem till strömkällorna. Kom ihåg att varje enhet du har i systemet kommer att ha olika effektförstärkare som behöver eluttag. Det kommer inte bara att vara dåligt för kabelhanteringen, utan ditt rum behöver också en ordentlig installation för att dessa högtalare ska fungera korrekt.

Dålig estetik: Studiomonitorer kan vara de högtalare som låter bäst du kan få, men det är inte de du vill ha i ditt vardagsrum eller hemmabio. Inte bara kommer det att vara svårt att konfigurera, men de är inte heller gjorda för att vara estetiskt tilltalande. Bortsett från kablarna som du behöver sätta ihop för att sätta upp det, ser själva kapslingarna klumpiga och besvärliga ut för alla rum.

Vanliga högtalare vs. Studiomonitorer: Jämförelse

Högtalare är konsumentklassade högtalare som du enkelt kan konfigurera. Det fungerar som en fristående eller en del av ditt hemmabiosystem, vilket gör det lättare för dig att ha den installation du behöver. De är också gjorda för att matcha alla rums estetik, så du behöver inte oroa dig för att modifiera dem bara för att se bra ut.

Å andra sidan är studiomonitorer inte idealiska för konsumenter på grund av den konfiguration som den behöver och de höljen som den har. Du måste spendera ganska mycket tid och pengar för att få dem att se snyggare ut för ett rum, och att konfigurera dem är en helt annan historia. Konsumenter bör inte ha dessa i sin hemmabioinstallation om de inte vill ha det bästa och mest exakta ljudet som möjligt.

När det kommer till ljudkvalitet är högtalare bra eftersom det är vad tillverkarna vill ha. Visst, utgången varierar också, men alla låter bra direkt ur lådan. Det kommer inte att vara några problem med att använda dessa högtalare om du inte vill börja producera korrekta ljud.

Ändå kommer konsumenterna inte bry sig om att få korrekt ljud, så länge det låter bra för dem. Det är också ett mycket enklare alternativ eftersom de flesta bokhyllhögtalare är plug-and-play-system.

Om du inte vill ha bättre flexibilitet, vilket de flesta konsumenter inte ens kommer att bry sig om, behöver du inte göra något för att få dessa högtalare att låta bra.

Studiomonitorer producerar rått, exakt ljud som låter precis som artisterna tänkt sig. De kräver lite mer konfiguration, men det kommer att vara svårt för högtalare av konsumentklass att matcha den noggrannhet och kvalitet som studiomonitorer kan producera. Det kan vara en överdrift för de flesta inställningar och kanske inte ens får ut det mesta av det om du bara ska använda dem som en daglig högtalare.

Det kan också vara skrämmande för vanliga konsumenter att leta efter de bästa studiomonitorerna eftersom stora butiker också konfigurerar dem att låta bra. Om du är ute efter att leta efter de bästa studiomonitorerna, kommer det att vara mycket lätt för dig att falla offer för konsumentmentaliteten som fokuserar på output snarare än noggrannhet.

Vilken ska du välja?

Det finns bara en anledning till varför du vill ha studiomonitorer över vanliga högtalare: ljudutgång. Om du vill producera det bästa ljudet med den noggrannhet som artisten tänkt sig, är det det bästa alternativet du har. Förutom flexibiliteten i att konfigurera utgången har den också tillräckligt med kraft som gör den till en ännu mer exakt högtalare än vanliga.

Det är dock den enda betydande fördelen du kan få av att använda studiomonitorer som dina högtalare. Personligen gillar jag hur studiomonitorerna låter. Det finns ingen vanlig högtalare som kan matcha kvaliteten som den producerar. Ändå skulle jag inte använda den som högtalare för min hemmabio på grund av komplexiteten och konfigurationen som jag behöver gå igenom bara för att få den att fungera med en befintlig installation.

Om du letar efter högtalare som låter bra och ger dig lite flexibilitet med utdata, är vanliga högtalare ditt bästa alternativ. Det kanske inte har samma kvalitet och precision som du får från studiomonitorer, men de låter fortfarande bra.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg

  • Spatial audio-teknologi förbättrar gamingupplevelsen

  • Blockchain: Mer än Bara Kryptovalutor

  • Starta ett fastighetsbolag – hur gör man?

  • Melodins makt: Musik i varuhuset

  • Musikens Magi på Casinot

  • Hemmakontor: Så Inreder Du Din Arbetsplats Hemma Rätt