Osäker på skillnaderna mellan de två eller vad du behöver för ditt system?
Om det är en sak som ljudindustrin har gjort till en konstform så är det att använda terminologi som betyder nästan, men inte riktigt samma sak. Ett bra exempel på detta är med termerna ’förstärkare’ och ’mottagare.’ Det kan tyckas att de är helt utbytbara termer, men det finns skillnader mellan de två. Vi kommer att täcka dem för att se vilket som är bäst för dig.
En förstärkare är enheten som omvandlar lågspänningssignalerna från din källutrustning till en signal med tillräckligt med förstärkning för att kunna användas för att driva ett par högtalare.
Funktionerna hos en förstärkare kan delas upp i två huvudsektioner. Den första låter dig sortera och välja flera ingångar och välja önskad nivå av förstärkning och kallas vanligtvis förförstärkaren.
Den andra gör det ”tunga lyftet” och lägger till förstärkningen till signalerna för att kunna användas för att driva ett par högtalare.
Detta är effektförstärkaren. Om funktionerna är uppdelade i två boxar kallas dessa för- och effektförstärkare. Med förstärkare placeras båda funktionerna i ett enda chassi och kallas en integrerad förstärkare.
Men var passar mottagare in i detta? En mottagare är en förstärkare som har en radiosektion inbyggd. Radion väljs som vilken ingång som helst på förstärkaren men ingen annan anslutning behövs förutom ett par högtalare. Om du har en hemmabioförstärkare med radio in så är det en AV-mottagare. På en grundläggande nivå är alla mottagare förstärkare men inte alla förstärkare är mottagare.
Mottagare kom till på 1960-talet som ett sätt att spara utrymme och erbjuda möjligheten att direkt komma åt radion, som vid den tiden var näst efter vinyl i popularitet som källa. Detta innebar att mottagare kom att dominera marknaden (i synnerhet i USA) och under mycket lång tid var mottagare fler än förstärkare.
Digitaliseringens ankomst har sett radion konkurrera med andra källor, men det är fortfarande ett fantastiskt sätt att upptäcka ny musik – eller lyssna på dina favoriter. På grund av detta är de flesta av de förstärkare vi tillverkar bara… förstärkare. Vi inser dock att det finns tillfällen då en mottagare har vissa fördelar.
Så är en mottagare detsamma som en förstärkare? En förstärkare är bara en enhet som tar en ljudsignal och förstärker den så att dina högtalare kan använda den för att spela upp ljudet. En mottagare har en förstärkare i sig, men har extrafunktioner som tuner, förförstärkare, radio, ingångsval, volymkontroller med mera.
När du pratar om förstärkare vs mottagare, talar du egentligen om huruvida du ska köpa ett system där alla komponenter (förstärkaren, förförstärkaren, tunern, etc) är separata och fristående, vanligtvis kallade separata, eller om du vill ha en mottagare som håller ihop alla komponenter i en enhet.
Så en högtalare är i stort sett bara en förstärkare som kommer med fler funktioner? Så varför skulle du inte bara köpa en mottagare istället för en förstärkare?
Även om en mottagare definitivt är bekvämare, finns det fördelar med att använda en förstärkare. Inte bara det, det finns också flera typer av mottagare att välja mellan.
Fristående förstärkare
En förstärkare är bara en enhet som tar en liten signal och förstärker den, eller skapar en större kopia av den och sedan matar ut den.
Detta är nödvändigt eftersom du, utan en förstärkt signal, inte får tillräckligt med ström för att dina högtalare ska fungera.
Men när du ställer frågan om förstärkare vs mottagare, frågar du inte bara om du ska köpa en förstärkare eller en mottagare, eftersom du kommer att behöva mer än bara en förstärkare för att få din installation att fungera.
När du använder en fristående förstärkare är den inte riktigt fristående. Du kommer att behöva en förförstärkare/processor, själva förstärkaren och högtalarna för att få systemet att fungera (fler svar på frågor om förförstärkare i vår artikel). Så frågan om förstärkare vs mottagare är verkligen skiljer vs mottagare.
Det kan tyckas vara lätt att välja mottagare, det finns faktiskt fler faktorer du bör tänka på innan du gör ditt slutliga val!
Högtalare vs förstärkare
Det mer bekväma och kompletta paketet är en mottagare eftersom den kommer med fler funktioner än en förstärkare, och alla andra komponenter är redan inbyggda, eller hur? Tja, det är sant i vissa fall, det finns fall där en förstärkare kan vara det bättre valet för dig.
Om du bara vill ställa in ett hemmabiosystem och vill ansluta din TV, högtalare, konsoler och mer på ett ställe, då är en högtalare förmodligen det rätta valet. Men om du är en hardcore audiofil, eller bara vill använda din installation för musik, så vill du förmodligen få din musik att låta så bra som möjligt, i vilket fall en förstärkare kan vara bättre.
Jag skulle säga att cirka 95 % av människor bara behöver en A/V-mottagare av skäl som vi har utforskat tidigare i vår artikel om pre-outs på mottagare. Fristående förstärkare behövs vanligtvis bara för mer komplexa ljudinställningar.
Om du inte är säker på vilken typ av mottagare du ska köpa, kolla in min rekommenderade mottagaresida! Jag går igenom några olika högkvalitativa mottagare till olika prisklasser.
För- och nackdelar med högtalare
Fördelar med högtalare
Allt-i-ett-enhet – När du skaffar en högtalare får du nästan allt du behöver för din hemmabios ljudinstallation i ett snyggt paket. Detta inkluderar flera ingångar för ljud och video, volym/ingångskontroller och tillagda funktioner som förförstärkare, förstärkare och eventuellt en tuner.
Spara utrymme – En högtalare kommer att ta upp mycket mindre utrymme än ett separat system kommer att ta.
Billigare alternativ – Mottagarinställningar kommer i allmänhet att kosta dig mindre än att använda separata komponenter
Nackdelar med högtalare
En högtalare är definitivt det bekvämare valet av de två, men det betyder inte att den kommer utan några nackdelar.
Vanligtvis en förstärkare av lägre kvalitet – Även om kvaliteten på högtalarförstärkarna definitivt ökar, har du fortfarande inte en helt dedikerad förstärkare med en mottgare. Eftersom den måste dela utrymmet med alla andra komponenter finns det inte tillräckligt med plats för en. Det betyder att om du har en stor uppsättning högtalare kanske den inte kan få ut tillräckligt med ström för att få dem att fungera.
Måste byta ut hela enheten vid uppgradering – Att uppgradera en mottagare är inte särskilt kostnadseffektivt; det finns inte riktigt ett sätt att uppgradera enskilda delar, så du måste köpa en helt ny enhet.
För- och nackdelar med förstärkare
Fördelar med förstärkare
Du kommer att ha mycket mer kontroll över vad som går in i ditt system med separata enheter. Förförstärkarna, förstärkaren, tunern, etc. väljs alla av dig. Du behöver inte gå med en förbyggd enhet som inte innehåller vissa komponenter som du inte vill ha.
Att uppgradera ett separat system är mycket enklare, om du behöver en bättre förstärkare kan du uppgradera bara din förstärkare, du kommer inte behöva skaffa ett helt nytt system bara för att en komponent inte är i nivå längre.
Nackdelar med förstärkare
Dyrare alternativ – Priset kommer att vara en stor faktor med förstärkare eller separator. Du kommer att behöva investera lite mer pengar i ditt system om du vill ha alla dina komponenter separerade.
Tar upp mer utrymme – Med en förstärkare och separator kommer du att behöva lite mer utrymme för att helt ställa in hela systemet. Eftersom varje komponent är fristående tar systemet som helhet mycket mer plats än en allt-i-ett-uppställning med en mottagare.
Ska du använda en högtalare eller en förstärkare?
Så vilken ska du välja för din installation? Om du placerar ditt teatersystem i ett rum som inte är för stort, inte behöver stora högtalare, du bara är en tillfällig filmtittare/musiklyssnare, eller om du bara vill ha det bekväma valet, så gå definitivt med en mottagare!
Om du är en audiofil som vill ha den absolut bästa möjliga ljudkvaliteten, du sätter upp ett system med ganska stora högtalare för ett större rum, eller du vill att ditt system ska anpassas specifikt för dig, då är en förstärkare med separata förmodligen det rätta valet.
Olika typer av mottagare
Med mottagare har du några val, beroende på ditt systems behov. De två huvudsakliga typerna av mottagare är stereomottagare och A/V-mottagare, som båda kan hantera en Bluetooth-anslutning via en adapter. Här är vår lista över rekommenderade mottagare!
Stereomottagare
Stereomottagare är enbart för ljud, de har vanligtvis funktioner som radio, ingångsväljare för att välja olika ljudkällor och volymkontroller, men de kommer vanligtvis inte med något stöd för videokällor.
Dessa är för personer som inte är intresserade av en hemmabio men bara vill ha en bekväm installation för dem att lyssna på sin musik. Och det är fortfarande ett fantastiskt kostnadseffektivt alternativ för att driva dina högtalare för att avslappnat lyssna på musik!
A/V (ljud/video) mottagare
A/V-mottagare eller audio-videomottagare skiljer sig lite från stereomottagare. De innehåller stöd för ljud och video, därav A/V. A/V-mottagare har vanligtvis utrymmen för flera ingångar så att du kan ansluta saker som mediastreamingenheter, Blu-ray-spelare, spelkonsoler och andra till dina högtalare och TV.
Detta är bra för någon som vill ha ett enkelt sätt att konsolidera alla komponenter i sin hemmabio utan alltför mycket krångel. Om du är någon som vill ha ett bekvämt sätt att ställa in sin hemmabio, är det förmodligen den här vägen du vill ta!