Marknaden just nu är fylld av otaliga hörlurar som lovar dig att leverera det bästa ljudet. Även om det är möjligt att bara välja en och hoppas att den ska ge dig de bästa resultaten, är det inte en lyx du har råd med om du handlar efter studiohörlurar. Speciellt eftersom inte vilka hörlurar som helst kan användas i studion.
Standardhörlurarna för att lyssna på musik är designade för att höja vissa frekvenser eller på annat sätt kallas musiksötning genom att ge dig mer bas eller diskant. Men som musiker eller studioingenjör behöver du hörlurar som ger dig ett riktigt ljud eller vad proffsen kallar en platt frekvens. Det är dock inte ovanligt att hitta de vanliga hörsnäckorna i studion. Dessa används av studioproffs för att höra hur den slutliga kopian kommer att låta för konsumenterna.
Välj Teknik – Öppen eller Stängd Baksida eller Semi:
Studiohörlurar finns i två primära tekniker som kallas öppen baksida och stängd baksida.
I hörlurar med öppen baksida tar ljudkvaliteten framsätet medan isoleringsnivåerna inte är så överlägsna eftersom förhållandet mellan ljudkvalitet och isoleringsnivåer är omvänt proportionellt.
Öppen baksida är bra för personer som behöver hörlurar för mycket mixarbete. Denna typ kommer att ge dig den bästa ljudkvaliteten utan tvekan.
Stängda hörlurar är bäst lämpade om du letar efter fullständig isolering även i en mycket bullrig miljö. Den här typen hjälper faktiskt till att fokusera på musiken och håller alla andra störningar och omgivande brus på avstånd, så dessa är bra för inspelningsarbete.
Hörlurar med sluten baksida kommer vanligtvis med en design som täcker hela örat. Men, som tidigare nämnt, kommer ljudkvaliteten inte att vara jämförbar med hörlurar med öppen baksida.
Halvöppna hörlurar är som en korshybrid av hörlurar med öppen och stängd baksida. Så den här typen av hörlurar kommer att ge dig mindre ljudläckor än en öppen baksida och med bra ljudkvalitet med låg distorsion och imponerande lägre frekvensrespons.
Komfort och passform
Underskatta aldrig formfaktorn och komfortpoängen innan du väljer dina studiohörlurar.
Det kan hända att du kanske arbetar hela natten med att avsluta din fantastiska låt och kan sluta med att använda dina hörlurar under lång tid och i sådana fall vill du att dina hörlurar ska stödja dig under så lång användning. Så designfaktorn är obestridlig.
Designs över örat är bra för långa sessioner eftersom dessa inte trycker mot dina öron, men on-ear-modeller kan trötta dina öron snabbt. Så valet är definitivt ditt att göra.
Hållbarhet och bärbarhet
När du spenderar dina hårt förvärvade pengar för att köpa en studiohörlur som du verkligen behöver, se till att den är hållbar och att byggkvaliteten är värd dina pengar och håller länge.
Dessutom, om du behöver bära dina hörlurar varje gång du reser för ditt arbete, se till att de är tillräckligt bärbara. I så fall bör du också noggrant inspektera gångjärn, kablar och dynorna mm.
Du måste också vara mycket försiktig med att placera hörlurarna säkert efter varje användning.
Faktorer att tänka på innan du köper en studiohörlur
Trådbunden eller trådlös – Wi-Fi och Bluetooth-teknik har blivit ett populärt sätt att para ihop enheter trådlöst och ger ett utmärkt alternativ till trådbundna anslutningar.
Men om du köper hörlurar för studiobruk rekommenderar vi de trådbundna. Faktum är att alla studiohörlurar är anslutna bara så att du kan koppla loss kabeln. Anledningen till detta är att det mesta av professionell studioutrustning har designats för att fungera med kablar och du kan därför ha kompatibilitetsproblem med trådlösa anslutningar. Signalerna tenderar också att bli komprimerade när de sänds trådlöst, vilket kanske inte ger dig det mest exakta ljudet. Och slutligen, om du använder dem i studion kommer du förmodligen inte att röra dig mycket, därför behöver du inte oroa dig för olägenheter som kommer med kablar.
Komfort – Det förväntas att du kommer att bära dessa hörlurar under långa perioder och därför är komfort inte något du bör kompromissa med. Se till att öronkåporna och pannbandet är tillräckligt vadderade för att undvika att utöva för mycket tryck på öronen och huvudet. Ändå kommer detta att ha ett pris. Du bör förvänta dig att dina öron blir lite varma efter en lång tid att ha dem på dig.
Hållbarhet – Om du använder hörlurarna kommersiellt gör den ständiga växlingen av händer från en person till en annan att hörlurarna blir känsliga för slitage. Därför, när du väljer dina burkar, försök att ta reda på om deras olika delar lätt kan bytas ut. Detta gör att du slipper köpa en helt ny hörlur när felet bara är på ett litet område som enkelt kan repareras. Den övergripande konstruktionen bör också vara tillräckligt solid för att tåla kontinuerliga ryck och mindre fall.
Tekniska specifikationer: Detaljer
Storlek på drivrutinen – Ju större drivrutin desto högre volym. Men det skulle vara falskt att anta att ljudkvaliteten är direkt proportionell mot förarens storlek för då skulle hörlurarna ha sämst ljudkvalitet eller hur? Så även om storleken på drivrutinen fortfarande är något att tänka på när du köper hörlurarna, spelar materialet som används för att göra föraren en större roll för att bestämma ljudkvaliteten.
Impedans – För att förklara impedans kan vi behöva dyka in i teknisk jargong som bara kommer att förvirra dig mer och därför, för att göra det så enkelt som möjligt, är detta vad du bör veta. Ju lägre impedans en hörlur har desto bättre ljudkvalitet kommer den att producera även när de drivs av mindre kraftfulla enheter. Hörlurar med hög impedans kommer att behöva mer kraft för att producera bra ljudkvalitet.
Frekvenssvar – Standardfrekvensområdet som en människa kan höra är mellan 20Hz till 2kHz. Därför bör en bra hörlur på ett effektivt sätt kunna återge frekvenser inom detta intervall. Vissa kan också erbjuda ett utökat utbud vilket är en stor sak.
Känslighet- Detta hänvisar till hur väl en hörlur kan omvandla elektriska signaler till ljud med den kraft som den tar emot. Till exempel, om en hörlur är märkt 90dB så är detta storleken på dess ljudstyrka när de förses med 1mW effekt. Ju högre känslighet desto bättre ljud.