Placeringen och positioneringen av dina högtalare spelar en stor roll för ditt systems prestanda och ljudupplevelsen. Och i en idealisk värld skulle allas lyssningsrum ha perfekt arrangerade högtalare och akustiskt behandlade ytor.
Men många av oss tycker om att lyssna på musik i vardagsrummet, sovrummet och andra verkliga utrymmen. Ibland kan våra högtalare inte placeras exakt där de låter bäst. Men oroa dig inte – även om ditt rum inte är perfekt, kommer att göra några enkla justeringar förbättra din lyssningsupplevelse. Det har blivit allt vanligare att lyssna på musik via högtalare än tidigare då man ofta hade hörsnäckor och en mp3 spelare för att lyssna. Men i takt med att smart tv ökar i popularitet gör det det enklare än någonsin att koppla ihop och spela din favoritmusik. Detta sätter naturligtvis allt större vikt på kvalitativa högtalare.
Även om du kan placera dina högtalare ganska bra var som helst där de passar, och många gör det, får du bättre ljud ur dem om du följer några enkla riktlinjer.
Det första du bör tänka på när du letar efter de optimala platserna för dina högtalare är rummet; det är den mest inflytelserika faktorn när det kommer till ljudkvalitet efter själva högtalarna. Placera de flesta högtalarna nära väggar och du får ett bultande, instängt ljud, placera dem nära hörnen och detta blir ännu mer uttalat. Detta är användbart om du har små högtalare som inte producerar mycket bas men som kan ge ett obehagligt tungt ljud med större högtalare och bastunga låtar.
Att hitta rätt placering är en fråga om att dra ut högtalarna från väggen tills du får en bra tonbalans, en där bas, mellan och diskant alla är lika när du spelar en mängd olika skivor.
För att hitta en balans som passar ditt rum och din musik, prova att flytta dem 10 cm åt gången bort från väggen och stoppa när basen tappar kraft, sedan kanske flytta dem lite bakåt för att hitta en optimal balans. Du vill känna basen men också kunna höra vad baslinjen gör; kan du höra olika bastoner är en bra fråga att ställa. Om de alla låter likadant är högtalarna förmodligen för nära väggen.
Du får också bättre resultat om högtalarna är vända mot platsen där du sitter och är i samma höjd som dina öron. När detta är fallet kan du justera balansen i ljudet genom att justera vinkeln på högtalarna. Du får det ljusaste ljudet när högtalarna pekar direkt mot dig men det kan ofta vara att föredra att de är vinklade så att axeln för en tänkt linje som kommer från högtalarna korsar framför eller bakom ditt huvud.
Om ditt system låter bra eller hårt när du skruvar upp det, placera högtalarna närmare väggarna och vinkla dem så att de inte pekar mot dig. Om det inte gör susen, överväg att få in mjuka möbler som mattor och soffor i rummet.
1. Rätt bild
Hi-fi-nördar som jag själv rycker med något som kallas bildbehandling. Detta är vad stereon uppfanns för och betyder helt enkelt att du får en solid akustisk bild av säg en sångares röst framför dig; en känsla av att sångaren faktiskt är i rummet. Det är inte en väsentlig del av musikalisk njutning men när det händer lägger det till något speciellt till upplevelsen.
När du ställer in dina högtalare försök att stå i den så kallade sweet spoten – i princip framför och mellan dem – och spela en låt med en tydlig sång, blunda och se om du får känslan av en 3D-bild. deras röst i en viss position. Om inte, justera noggrant vinkeln på högtalarna tills detta händer.
Snabbtips: om dina högtalare har galler på kommer du att upptäcka att om du tar bort dem får du ett skarpare och tydligare ljud.
2. Dåliga vibrationer
Det finns ett problem med högtalare och skivspelare. En skivspelare är designad för att avläsa små vibrationer i vinylspåret och för att göra detta bra måste skivspelaren själv vara helt stilla och avskuren från yttre vibrationer.
Om du placerar högtalare nära eller på samma hylla som din skivspelare kommer vibrationerna från högtalarna att undergräva skivspelarens förmåga att göra sitt jobb bra. Så försök att sätta din skivspelare på något litet som inte är nära högtalarna, och sätt på samma sätt dina högtalare på stativ eller väggfästen.
3. Mellan
Med stativ och golvhögtalare är det frågan om vad man ska sätta mellan högtalare och stativ eller golv. Det har länge funnits en teori om att man ska använda spikar som effektivt spikar fast högtalaren i golvet eller stativet, men på senare tid har välkända personer upptäckt att detta tillvägagångssätt inte bara är grovt utan har en negativ effekt på ljudkvaliteten.
Det verkar som att det du vill göra för bästa resultat är att isolera högtalaren från vad den än sitter på. Detta kan göras med mjuka kuddar av gummi eller skum eller alternativt med fjädrande stativ. Ju större högtalare desto större effekt har isoleringen men varje högtalare verkar tajma bättre och låta mer öppen när den är isolerad.
Högtalarstativ finns i en mängd olika typer och storlekar, metall och trä är de mest populära materialen, och var och en har en karaktär som den lägger till ljudet. Som en generell regel gäller att ju tyngre stativ desto solidare ljud, så om du vill ha ett hårt fokuserat, kontrollerat ljud, lägg dina högtalare till ett tungt metallstativ.
Alternativt kan du få ett mer öppet och ”snabbt” ljud med ett lättare stativ. Som sagt är gränssnittet mellan högtalare och stativ lika kritiskt och om du använder svampkuddar eller liknande mellan de två får du mindre av stativets karaktär och en bättre övergripande balans.
4. Relationen mellan högtalarna och lyssnaren är av största vikt
Lyssnaren och talare bör bilda en liksidig triangel; utan den här grundläggande inställningen kommer du aldrig att höra bra ljud och bild. Lyssnaren ska sitta exakt mellan de två högtalarna (kallad ”sweet spot”) på ett avstånd från varje högtalare som är något större än avståndet mellan högtalarna själva. Om du inte har denna grundläggande relation kommer du aldrig att höra bra ljudscener.
Att ställa in avståndet mellan högtalarna är en kompromiss mellan ett brett ljudbild och en stark mitt- eller ”fantom”-bild. Ju längre ifrån varandra högtalarna (med samma lyssningsposition), desto bredare ljudbild. När högtalarna flyttas längre ifrån varandra försvagas dock mittbilden och kan till och med försvinna. Om högtalarna är för nära varandra minskar ljudbilden.
Högtalare placerade på optimalt avstånd från varandra ger en stark mittbild och en bred ljudbild. Ett musikaliskt urval med en sångare och sparsamt ackompanjemang är idealiskt för att ställa in högtalaravstånd och säkerställa en stark centerbild. Med högtalarna ganska nära varandra, lyssna efter en tätt fokuserad bild av sångaren exakt mellan de två högtalarna.
Flytta högtalarna lite längre isär och lyssna igen. Upprepa denna flytt-/lyssningsprocedur tills du börjar höra att den centrala bilden blir större, mer diffus och mindre fokuserad, vilket indikerar att du har gått något över det maximala avståndet som dina högtalare bör vara från varandra för en given lyssningsposition.
5. Högtalarnas närhet till väggar påverkar mängden bas
Ju närmare högtalarna är väggar och hörn, desto starkare blir basen. Du kan minska överdriven bas genom att flytta högtalarna längre ut i rummet. Hur långt in i rummet högtalarna är placerade påverkar också basens klarhet eftersom vissa högtalarplatser inte exciterar rummets resonanslägen lika starkt.
Du kan minska dessa resonanser genom att följa ”tredjedelsregeln” som säger att för bästa basåtergivning bör avståndet mellan högtalarna och väggen bakom dem vara en tredjedel av rummets längd. Detta är ofta opraktiskt, men en femtedel av rummets längd är i allmänhet den näst bästa platsen.
6. Ju längre ut i rummet högtalarna är, desto bättre är ljudbilden – särskilt djupet
Att placera högtalare nära väggen bakom dem kan förstöra intrycket av en djup ljudbild. Akustiskt reflekterande föremål som en tv eller öppen spis nära högtalarna kan också försämra ljudbilden. En djup, vidsträckt ljudbild utvecklas sällan med högtalarna nära frontväggen; att dra ut högtalarna några meter kan göra skillnaden mellan dålig och spektakulär ljudbild.
7. Toe-in påverkar tonbalans, ljudbildsbredd och bildfokus.
Toe-in pekar en högtalare inåt mot lyssnaren istället för att rikta den rakt fram. Toe-in är ett kraftfullt verktyg för att slå in ljudbilden och diskantbalansen. Det finns inga regler för toe-in; den optimala mängden varierar mycket med högtalaren och rummet.
Toe-in ökar mängden diskant som hörs vid lyssnarsätet. Du kan finjustera en högtalares diskantbalans genom att justera mängden toe-in i små steg och lyssna efter varje justering.
Toe-in ökar också ljudbildsfokus och bildspecificitet. När de är inkopplade ger många högtalare en mer fokuserad och skarpt avgränsad ljudbild. Bilder är mer tydligt definierade, kompakta och snäva, snarare än diffusa och saknar en specifik rumslig position.
Den optimala toe-in-vinkeln är ofta en avvägning mellan för mycket diskant och en stark central bild. Med mycket toe-in snäpper ljudbilden i fokus, men ljudet är ofta för ljust. Utan toe-in är diskantbalansen jämnare, men bilden är vagare. Du kan hitta den bästa balansen helt enkelt genom att lyssna och justera.
Toe-in påverkar också ljudets totala rymd. Ingen toe-in ger en större, mer böljande, mindre exakt ljudbild. Instrument är mindre tydligt avgränsade, men ljudet är större och mer expansivt. Att gå in i högtalarna krymper den skenbara storleken på ljudbilden, men tillåter mer exakt bildavgränsning. Slutligen, identisk (och jag menar identisk) toe-in för båda högtalarna är avgörande för realistisk ljudbild. Det finns ingen ersättning för en lyssna-justera-lyssna-process för att förverkliga en idealisk högtalarplacering.
Vanliga misstag i ljudinställningar
Här är en snabb lista över vad du inte ska göra när du ställer in dina högtalare. Se också till att läsa ljudsystemets manual för tips som är specifika för din modell.
Placera inte stereohögtalare nära den främre väggen (väggen bakom högtalarna).
Ge dem istället lite utrymme. I allmänhet, när högtalare sitter för nära väggar, särskilt hörn, kan de reflektera ljud från ytor eller påverka subwooferns prestanda.
Rikta inte högtalarna så att de är helt parallella med varandra.
Även om den här layouten kan se bra ut, låter den inte ditt system låta som bäst. I de flesta fall vill du vinkla högtalarna så att de fokuserar mot lyssningsplatsen. På så sätt kan du uppleva skarpast möjliga ljud.
Placera inte högtalare direkt på golvet om de inte är golvstående högtalare.
Mindre högtalare bör sitta på stativ eller hyllor i ungefär huvud- och öronhöjd. Många stativ hjälper också till att absorbera efterklang och förhindra att buller ingår.
Placera ingenting framför högtalarna.
Alla föremål framför högtalarna kommer att reflektera ljud, vilket orsakar distorsion eller suddighet.